zaterdag 25 augustus 2007

The Falling Man


De foto aan de rechterkant staat bij velen op het netvlies gebrand. Fotograaf Richard Drew was op 9/11 in de buurt van de WTC-torens. Hij maakte er honderden foto’s van wie deze Falling Man de meeste beklijvende is. Het gruwelijke van dit plaatje trof Drew pas eens hij op de nieuwsredactie zijn resultaten bekeek. Tot dan toe was zijn camera een soort filter tussen hem en de realiteit geweest. Uren werd er op verschillende krantenredacties gedebatteerd over het al dan niet publiceren van de foto. De meeste kranten duwden de foto in de vergeethoek.
Amerika wou een ander beeld onthouden van 9/11. De overlevenden en vooral helden en heroïsche verhalen, dat zouden ze zich herinneren. Het beeld van deze man die muisstil zijn lot tegemoet gaat, stond in schril contrast daarmee. Andere kranten publiceerden de foto wel. Volgens hen gaf hij op een haast sacrale en pure manier de gruwel van die dag weer. Bij andere branden springen er ook wel eens mensen uit een gebouw. Maar dat doen ze van de eerste, tweede of derde verdieping in de hoop de brand te overleven. De man op deze foto –en 200 anderen- sprongen van tientallen meters hoog. Hij heeft net een tragische keuze gemaakt. Hij verkiest een sprong uit het raam boven de verstikkingsdood. The Falling Man moet zich daar hoog boven de grond, uit de rook en de hitte zelfs even bevrijd gevoeld hebben. Voor mij het sterkste beeld van 9/11. Er bestaat over deze foto een degelijke maar langdradige documentaire waarin de makers op zoek gaan naar wie The Falling Man is.

1 opmerking:

Anoniem zei

Het hele gebouw had maar 110 verdiepingen, hoe kan deze man -en 200 anderen- volgens u dan vanaf de 162e verdieping gesprongen zijn?