woensdag 24 oktober 2007

Provocatie in faciliteitengemeenten

“Franstaligen spreken al 25 jaar Nederlands op de gemeenteraad”
In drie faciliteitengemeenten werd afgelopen week op de gemeenteraad tegen de taalwetgeving in Frans gesproken. Vlaams Minister Van Binnenlands Bestuur Marino Keulen verklaarde alle beslissingen die op de gemeenteraden werden genomen onmiddellijk ongeldig. “Dat wisten de Franstaligen zelf ook wel,” zegt Jan Walraet, gemeenteraadslid voor de Vlaamse eenheidslijst Open in Wezembeek-Oppem.
Waarom voerden ze dan deze nutteloze actie?
JAN WALRAET:
“Dit was zuivere provocatie. Op onze gemeenteraad waren dertien cameraploegen aanwezig. De Franstaligen wilden gewoon eens met hun spierballen rollen. Inhoudelijk heeft het debacle niets bijgebracht. De Franstaligen blijven tegen de muur lopen. Privé taalgebruik is in onze gemeente vrij. Maar tijdens de gemeenteraad is het Nederlands verplicht.
Duidelijk is wel dat FDF voorzitter Olivier Maingain bepaald hoe het er hier aan toe gaat. Wat ons vooral opviel was dat de eerste persoon die op onze gemeenteraad Frans sprak, iemand van Ecolo was. Een partij die men op communautair vlak als gematigd beschouwd. Blijkbaar laten alle Franstalige partijen zich op sleeptouw nemen door het FDF.”
Wat vond u van de reactie uit Vlaamse hoek?
WALRAET:
“Die was te verwachten. Het is logisch dat organisaties als Vlaams Belang en Voorpost hier als eerste staan. Als dit nog zou gebeuren verwacht ik reacties van andere Vlaamse partijen.
Het valt uiteraard te betreuren dat Wezembeek-Oppem alleen op deze manier in het nieuws komt. Media zouden meer moeten uitleggen waarom dit gebeurt en zich concentreren op de kern van de zaak.”
Gaat het er elke week zo aan toe?
WALRAET:
“Neen, dat is net het absurde van de situatie. Het is de eerste keer in twintig jaar dat ik zoiets zie. De Franstaligen spreken al 25 jaar Nederlands op onze gemeenteraad. Soms doen ze eens een poging om Frans te spreken, maar dat haalt nooit wat uit. Trouwens toen de moties op de omstreden gemeenteraad goedgekeurd werden is er gestemd door ja te zeggen in plaats van oui, in de hoop dat dat iets zou uitmaken.
Wij werken heel de tijd samen met de Franstaligen. Als er een nieuwe weg moet worden aangelegd wordt daarover unaniem en in het Nederlands beslist. Het is alleen op cultureel vlak dat de Franstaligen dwars liggen. Ze weigeren zich op heel wat vlakken aan te passen aan Vlaamse normen en laten zo miljoenen liggen. Gelukkig voor ons zijn we een rijke gemeente. De Franstaligen kunnen zich dat permitteren.
Leeft deze problematiek bij de modale inwoner?
WALRAET:
“Helemaal niet! Wezembeek-Oppem is een slaapgemeente. De meeste inwoners leven in Brussel, knikken goedendag naar hun buren en daar houdt het mee op. Verder gebeurt er weinig. De mensen leven naast elkaar en het communautaire is het minste van hun zorgen.”
Zullen de faciliteitengemeenten ooit terug Vlaamser worden?
WALRAET:
“De gronden in onze gemeente worden zo duur dat ook de Franstaligen ze niet meer kunnen betalen. Na onze jongeren zullen dus ook Franstalige jongeren weg trekken. Die zullen vervangen worden door mensen van de Europese Unie of de Nato. De rand rond Brussel zal internationaler worden en er zullen nog meer slaapgemeenten komen.”
Wat kan een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde betekenen voor de politiek in de faciliteitengemeenten?
WALRAET:
"Voor ons levert dat alleen maar voordelen op. De grote kanonnen zullen hier dan niet meer opkomen. De Franstaligen zullen nog steeds lijsten indienen, maar dat zal zonder grote namen zijn. Waar ik wel voor pleit in het belang van de Brusselse Vlamingen, is een aparentering (een overheveling van stemmen red.) tussen Brussel en Halle-Vilvoorde. Maar die is voorlopig voorzien in de wetsvoorstellen van de Vlaamse partijen."

Geen opmerkingen: