Wezembeek-Oppem, gelegen in het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, de Vlaamse rand rond Brussel en tevens faciliteitengemeente –de hele rataplan dus- is al twee jaar mijn thuis. Een residentiële gemeente, net als buurgemeente Tervuren één van de welvarendste uit onze regio. Gelukkig maar, want op bestuurlijk vlak botert het niet echt in onze gemeente. De gemeenteraad telt slechts twee partijen: de Franstaligen met Liste du Bourgmestre - Union des Francophones (LB-UF) en de Nederlandstaligen met Open. Die twee kampen staan steevast met getrokken messen tegenover elkaar. De LB-UF heeft een overweldigende meerderheid en is dus aan de macht. Dat resulteert in een koppig, op Brussel gericht bestuur. De Franstalige machthebbers weigeren consistent Vlaamse subsidies aan te nemen. Vlaamse subsidies inderdaad, want wij zijn een Vlaamse gemeente. Een Vlaamse gemeente die zo elk jaar tienduizenden euro’s misloopt.
Onze bestuurders lanceren ook met de regelmaat van de klok onmogelijke voorstellen. Zo vindt er nu maandag een extra gemeenteraad plaats. Op de agenda staan een motie over de uitbreiding van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het basisrecht om Frans te spreken in de gemeenteraad.Twee voorstellen die zo goed als zeker goedgekeurd zullen worden, maar waar de gemeenteraad hoegenaamd geen bevoegdheid over heeft. Vertekeningen van gewesten moeten beslist worden in het federaal parlement –met een twee derde meerderheid en zonder alarmbelprocedure!- en beslissingen over de taal van bestuurzaken komen toe aan de Vlaamse Minister van Bestuurszaken. En zo kabbelt de gemeenteraad dus verder op een stroom van wanbestuur.
Steeds meer inwoners van onze gemeente beginnen het de laatste tijd wat te knijpen. Kennelijk willen ze ons landliever bij elkaar zien, getuige de Belgische vlaggen die ze door het venster hangen. Tekenend is echter dat het alleen Franstaligen zijn die de Belgische vlag laten wapperen. Wat ze daarmee hopen te bereiken is mij niet geheel duidelijk. Maar het feit dat ik geen enkele Nederlandstalige inwoner ken wiens Belgische vlag fier zijn woning siert, toont hoe verdeeld de Wezembeekse opinie en bevolking is. Elke Franstalige die zijn vlag buiten hangt en daarmee voor eenheid van het land wil pleiten, doet dus net het omgekeerde.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten