zaterdag 1 maart 2008

Het Zatste Nieuws

De website van Het Laatste Nieuws blinkt zelden uit in hoogdravende journalistiek. Liever beperkt de online redactie zich tot het vertalen van nieuwsberichtjes uit buitenlandse kranten of websites of het overnemen van weinig vertellende persberichten. Zo kon de lezer er op 1 maart terecht voor volgend bericht:

Steeds meer ouderen drinken te veel, zo blijkt uit Brits onderzoek. Velen hebben moeite om de lange, lege dagen na hun pensioen te vullen. Maar het probleem stelt zich ook in Vlaanderen. Bij ons is het aantal dagelijkse drinkers onder de senioren de laatste jaren verdubbeld.
Verdubbeling
De cijfers uit de laatste Gezondheidsenquête spreken boekdelen: in 1997 dronk 5,9 procent van alle 75-plussers dagelijks alcohol. Bij de laatste bevraging, in 2004, was dat aantal verdubbeld: 11,5 procent sloeg toen geen dag over. In de leeftijdsgroep 65-74-jarigen kampt 9,4 procent met problematisch alcoholgebruik.


Dit artikel heeft het dus over een Brits onderzoek. In België is er geen onderzoek gevoerd, maar dat deert niet. De journalist haalt er gewoon de Gezondheidsenquête bij. Met cijfers valt immers alles te bewijzen. In de Gezondheidsenquête valt duidelijk te lezen dat het hoogste percentage problematisch alcohol gebruik te vinden is bij mannen tussen 35 en 44 jaar. In die leeftijdscategorie kampt 13% met problematisch alcoholgebruik. Het problematisch gebruik ligt bij mannen tussen 15 en 74 nooit lager dan 9 procent. De 9,4 procent ‘oude’ probleemdrinkers zijn dus niet uitzonderlijk te noemen. 75 plussers drinken trouwens nog veel minder, onder hen vinden we minder dan 5% probleemdrinkers. De grote sterkte van HLN.be is echter het democratische aspect van de website. De burger kan er ongestoord zijn mening kwijt. De kloof tussen krant en lezer bestaat er nog nauwelijks.
De lezers van HLN.be slaan en zalven bij het lezen van dit bericht.

Tommy uit Sint-Niklaas relativeert de hele boel:
te veel ? veel is een relatief begrip. De ene drinkt een trappist en staat op zijn kop. De andere moet er zes of zeven drinken om op zijne kop te staan. Laat ze toch doen, denk aan je oude dag...je zal precies hetzelfde doen als nu. 't is niet omdat je oud bent dat je plots niets meer mag doen.
Con traire alweer uit Sint-Niklaas vermoedt dat er meer schuilgaat achter dit achteloze bericht:
Wanneer gaan de paniekzaaiers eens op controle naar ne goei dokter,het houd niet op met iedere groep van de samenleving een schuldgevoel aan te smeren. . waar zijn ze nu werkelijk mee bezig,ofzit er iets meer achter.
Ook Jan DB uit Duffel denkt aan een complot:
laat die mensen doen wat ze graag , waarom om "zogenaamde " gezondheidsredenen alles verbieden op oudere leeftijd . Natuurlijk de pharmacie wil die mensen liever vergiftigen met een overdaad aan nodeloze pillen, want meer doen die pillen niet.Beter dat ge nog wat plezier in uwen ouden dag hebt
Hug uit badstad Oostende plaatst één en ander in een breder plaatje:
Al die bemoeials die eens gaan zeggen hoe een mens moet leven !!Dat ze eens stoppen met al die zever hé. Ze janken overde (onbetaalbare) vergrijzing maar doen allerlei soorten onderzoeken om vanalles te verbieden om het leven zgz te verlengen. Het is het één of het ander, als ze die onderzoeken willen doen moeten ze stoppen met janken! Liever 5 jaar eerder dood mèt pintje of 10 jaar langer leven en in een bed liggen als een kwezel.
Ook m.t.m. ziet het breder:
my god-ik word nie goe van al dat gezeik. dat ieder eens in zijne eigen spiegel kijkt. hoeveel dokters zuipen of snuiven er zelf niet.
Fuck you komt met een pragmatische reactie:
Doe de senioren langer werken, dan hebben ze minder tijd om te drinken.
Man met mening uit Willebroek draagt ook een oplossing aan:
Ik zien het al gebeuren ze gaan de pint verdubbelen in prijs om mensen minder te doen drinken? . Weet je hoe ik het bekijk, zorg er voor dat een pint bier de helft goedkoper wordt dat de sigaretten de helft goedkoper zijn en er overal mag gerookt worden de cafe's zullen terug vollopen zo er veel sociaal kontacten worden gelegd een kaartje leggen, dartsen, biljarten... en nog vele andere gezellige dingen worden gedaan terug naar de oude goede tijd.
Waar moeten die geleerde onderzoekers, die zo groot in aantal zijn, dat ge er een gans dorp mee kunt vloeren, anders gaan doen. Werken kunnen die toch niet.

Afsluiten doen we met mister taxwatcher die een levenswijsheid met ons deelt:
alles met een "te" is niet goed, behalve trappist natuurlijk..."

Geen opmerkingen: