dinsdag 30 oktober 2007

Fuiven

Man probeert fuifganger omver te rijden
BRUSSEL - Een man is vrijdagnacht met zijn auto in de tuin van een café beland nadat hij iemand omver wou rijden, maar de controle over het stuur verloor. Het voorval gebeurde in Sint-Stevens-Woluwe, op het Burgemeester Servranckxplein. «De autobestuurder probeerde te parkeren en een fuifganger moet daarover een opmerking gemaakt hebben», zegt commissaris Jean-Pierre Van Thienen. «De chauffeur reed vervolgens met volle snelheid in de richting van de man. Die kon maar net wegspringen, waardoor de autobestuurder een muurtje ramde.» De bestuurder sloeg op de vlucht, maar gaf zich later aan.

Aldus de regionale pagina’s in Het Laatste Nieuws gisteren. Voor fotografisch materiaal en een iets gekleurdere versie van de feiten kan je bij XYG terecht.
Het is in onze thuishaven helaas een gekend fenomeen. Wanneer er door eender wie een fuif georganiseerd wordt, zit het er gegarandeerd bovenhands op. Meestal gaat het om jongeren van wie wij als jeugd uit onze gemeente nog niet het bestaan durfden vermoeden. Nagenoeg nooit zijn er personen uit onze vrienden- of kennissenkring betrokken bij vechtpartijen of vandalisme. Of het moet als slachtoffer zijn.
De vraag die zich steeds stelt is wat er aan zoiets gedaan kan worden.
Een uit de kluiten gewassen security-macht? De meeste heibel speelt zich doorgaans op straat af. De organisatie kan misschien nog geacht worden verantwoordelijk te zijn voor de orde op de parking voor de fuifzaal. Maar pakweg vijftig meter verder valt die verantwoordelijkheid weg.
Een aantal jongeren systematisch de toegang tot de fuifzaal ontzeggen? Een drastische maatregel die in den beginne allicht meer reactie zal veroorzaken. De winstcijfers van de fuiven zullen misschien ook dalen. Misschien, want het crapuul dat de fuiven komt verzieken heeft niet zelden een fles sterke drank onder zijn jas steken en moet zijn geld spenderen aan drugs in plaats van drankbonnetjes. Ik denk dat ik –als flink consumerende fuifganger- trouwens niet alleen voor mij spreek dat een fuif met minder hommeles meer ouder en vlotter drinkend volk zou kunnen aantrekken. Blijft natuurlijk de vraag wie wel en wie niet binnen mag. Het grootste deel van het crapuul valt op het uiterlijk te screenen, maar wat met de ‘look like I’m dangerous but I pee my pants if you’re going to tell my mommy’-achtige slungels?
De grote vraag is natuurlijk of onze vrienden van de politie hier eigenlijk niet eens moeten ingrijpen? De problemen die wij op onze fuiven ondervinden zijn in ieder geval dezelfde als diegene waar ze in Sterrebeek en Zaventem mee te maken krijgen. Regelmatig gaat het om dezelfde amokmakers. Vorig jaar organiseerde mijn eega een fuif waarop ene P.D. een aantal flinke linkers uitdeelde en iemands neus brak. De hopeloos late ter hulp gesnelde politie behandelde mijn wederhelft alsof ze een puber van zestien was. (ter informatie, ze is er 26, is hogeschool docente en heeft twee universitaire diploma’s) Het voorval bleek haar schuld te zijn en voor zulke akkefietjes moest ze toch niet telkens de politie bellen. De afsluitende woorden waren denk ik: “Wij laten dit zo niet! U gaat nog van ons horen!” De politie kwam inderdaad niet meer terug, maar nauwelijks een uur later moest de ziekenwagen wel in allerijl een toegetakelde fuifganger komen ophalen. En P.D.? Die werd door de politie gewoon naar huis gebracht. “Ja die is zo, ge moet die kennen,” informeerde de politie mijn verbouwereerde vriendin nog.
Mag ik bij deze een oproep naar nieuwe Schepen van Jeugd An Ceuppens lanceren om samen met ordehandhavers en jeugdbewegingen een ambitieus plan op te stellen tegen het geweld op onze fuiven? Opdat wij terug op ons gemak aan de toog een pint kunnen drinken!

Geen opmerkingen: